Meer incidenten met verwarde personen gemeld, maar trend lijkt gekeerd

NOORD-HOLLAND – Het aantal incidenten met verwarde personen in Noord-Holland is tussen 2014 en 2018 met 40 procent toegenomen. In Alkmaar, Hilversum en Hollands Kroon is het aantal meldingen zelfs verdubbeld. 

Dit blijkt uit cijfers die door NRC zijn opgevraagd bij de landelijk politie. De toename van 40 procent geldt voor de politieregio Noord-Holland. Toch lijkt de goede weg ingeslagen, want het afgelopen jaar is het aantal incidenten in onze provincie niet gestegen, maar juist licht gedaald, meldt de krant. 

Amsterdam koploper
In Amsterdam is de toename met 15 procent over de afgelopen vier jaar minder sterk dan in Noord-Holland, al wordt gaat de hoofdstad met bijna 7.000 meldingen in 2018 landelijk wel aan kop. Ter vergelijking: in Rotterdam werd bijna 5.000 keer een incident met verwarde personen gemeld.

Dagelijks rukken agenten uit voor ‘kwetsbare mensen die de grip op hun leven dreigen te verliezen’: van de psychiatrisch patiĆ«nt die naakt op straat loopt tot de vrouw die stemmen hoort in haar hoofd en ’s nachts de buren schreeuwend wakker houdt.

Minder bedden
Voor het stijgende aantal overlastincidenten zijn verschillende verklaringen. Er is flink bezuinigd op de zorg. Sinds 2012 zijn er minder bedden beschikbaar in psychiatrische instellingen, zegt Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden en voorzitter van de G40 – de veertig grote steden. “Psychiatrisch patiĆ«nten wonen daardoor weer in de wijken, maar het geld is niet meegegaan om ze de nodige zorg te kunnen geven.”

Bron: RTV noord-Holland