Westerse voeding slecht voor de nieren

Europeanen en Amerikanen eten te veel zout, suiker, vet en rood vlees, en dat is erg belastend voor de nieren. We eten hoe dan ook te veel: dessertjes, gesuikerde dranken en geraffineerde voeding. Hoe meer je dit voedingspatroon volgt, hoe hoger de kans dat je op termijn een chronische nieraandoening oploopt. 

Vetten zijn schadelijk, vooral wanneer we de verkeerde vetten eten. We eten te veel verzadigde vetten en transvetten, maar te weinig gezonde vetzuren, zoals omega-3- en olijfolievetzuren. Proteïnen zijn belangrijk voor het lichaam, maar een overmaat belast de nieren. Suiker verhoogt het urinezuur in het bloed, wat de bloeddruk verhoogt, waardoor de nieren onder een grotere druk moeten werken. Te veel zout verstoort de filterwerking van de nieren en versnelt de vorming van nierstenen.