Gewonden bij opening MediaMarkt in Leidschendam

LEIDSCHENDAM – Veel meer mensen dan verwacht zijn donderdagochtend op de opening van de MediaMarkt aan de Liguster in Leidschendam afgekomen, zegt een woordvoerder van de politie. De eerste honderd bezoekers kregen air plugs ter waarde van 115 euro, omdat het de vijftigste vestiging van het concern is. Vanwege de grote toeloop zijn er mensen in de verdrukking gekomen en werd er getrokken en geduwd waardoor er gewonden vielen, vertelt de politie.

In het gebouw dat hoort bij Mall of the Netherlands stonden zoveel mensen buiten dat de deuren zijn opengedaan. Mensen stroomden naar binnen door de kleine toegangspoortjes waardoor er opnieuw gedrang ontstond. Volgens de politie waren er enkele lichtgewonden die in ambulances werden behandeld.

Al midden in de nacht verzamelden zich koopjesjagers voor de winkel. De politie spreekt van honderden mensen die voor en in de winkel stonden.

” style=”box-sizing: border-box; align-items: center; background-color: rgb(238, 238, 238); display: flex; height: 0px; justify-content: center; padding: 97.03125px 10px; text-align: left”>

‘Orde herstellen’

‘Het zijn geen Amerikaanse toestanden’, zegt een woordvoerder van de MediaMarkt. ‘Het is wel enorm druk. Maar we zijn in overleg met de politie de orde aan het herstellen.’

Bezoekers zijn het hier niet mee eens. ‘Ik heb zelf in de rij gestaan en als je dit vergelijkt met filmpjes uit Amerika betreft Black Friday zijn de overeenkomsten waanzinnig’, zegt Casper, die in de MediaMarkt was. ‘Deze opening getuigt dat er niet of slecht over na is gedacht’, vervolgt hij. ‘Er wordt op een ‘first come first serve’-principe gehoopt, maar het werd een ‘wie het hardst kan duwen krijgt oortjes. Zelf heb ik vanaf vijf uur helemaal vooraan buiten gestaan en heb uiteindelijk geen oortjes ontvangen. Terwijl ik zeker weten binnen de eerste honderd viel. Al met al een organisatie die een heel stuk beter had kunnen verlopen.’

‘Wonder dat er niemand van de balustrade is gevallen’

‘Er was totaal geen structuur, orde of veiligheid’, vertelt bezoeker Rik. ‘De toestanden waren behoorlijk Amerikaans. Om de MediaMarkt in te komen sta je op een soort balustrade met een glazen zijkant. Vervolgens leek het de MediaMarkt en de beveiligers een plan om driehonderd duwende mensen hier neer te zetten. Het is oprecht een wonder dat niemand van de balustrade af is gevallen. De organisatoren mogen zich diep diep schamen voor het creĆ«ren van deze onveilige situatie waarin je van geluk mag spreken dat er ‘maar’ drie mensen gewond zijn geraakt.’

Een andere getuige zegt dat hij een man van tegen de 70 jaar met zijn armen heeft moeten beschermen zodat hij niet plat gedrukt werd. ‘Een andere oudere man was minder fortuinlijk, hij werd letterlijk onderuit gelopen. Hij is met een ambulance afgevoerd.’ Volgens de getuigen konden ze geen kant op. ‘Dan ga je toch gewoon weg, roepen mensen dan. Wij konden niet meer voor of achteruit.’