Waarschuwing! wees voorzichtig met drakenadem-ijs

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor het eten van zogenoemde drakenadem-ijs. De kleurrijke balletjes die in een mengbeker worden gedaan en overgoten worden met vloeibare stikstof, kunnen brandwonden veroorzaken. Zo heeft vorige week een meisje brandwonden opgelopen in haar mond.

“De balletjes zijn zo koud dat ze een witte nevel uitstoten. Als je ze in je mond doet komt er dus ‘rook’ uit je mond”, schrijft de NVWA. Maar omdat vloeibaar stikstof een temperatuur van -196 graden heeft is het gevaarlijk. “Als je dit in je mond krijgt of doorslikt kan dit ernstige brandwonden in je mond, slokdarm en luchtwegen veroorzaken.”

Drakenadem-ijs, ook wel Dragon’s Breath, Heaven’s Breath en Nitro Puff genoemd, wordt geregeld verkocht in kraampjes bij evenementen. 

“Als je ze toch wilt gebruiken, let dan heel goed op dat er geen vloeibaar stikstof meer op de balletjes zit, doe de balletjes heel voorzichtig in je mond en neem niet teveel tegelijk”, luidt het advies.