“Binnenstad Utrecht heeft meer grote evenementen nodig”

UTRECHT – In Utrecht moeten meer grote evenementen komen om de binnenstad op de kaart te zetten. Dat vindt Centrummanagement Utrecht, dat zich inzet voor ondernemers in het centrum. Te denken valt aan een jaarlijks terugkerend evenement ter grootte van het Dickensfestival in Deventer of Magisch Maastricht met de drukbezochte kerstmarkt. Centrummanager Jeroen Roose-van Leijden zegt: “Het moet iets zijn, waarvan je denkt: daar moet ik gewoon bij zijn.”

Roose ziet graag nieuwe festivals naar Utrecht komen, maar denkt ook aan het uitbreiden van het Nederlands Film Festival. Dat vindt al sinds jaar en dag plaats in Utrecht, maar trekt wat Roose betreft nog te weinig bezoekers. Roose: “Je ziet dat het NFF op dit moment nog een festival is, dat vooral bekend is onder Utrechters. Echter willen we dat ook mensen van ver buiten Utrecht naar het festival komen.”

PROVINCIEGENOTEN

Dat betekent overigens niet dat Roose zit te wachten op ‘Chinese toeristen met rolkoffertjes’. Hij vertelt: “We richten ons juist op provinciegenoten die Utrecht nog niet hebben ontdekt of opnieuw willen ontdekken, denk aan inwoners van Woerden, Houten en Zeist. Dat zijn ook de mensen die na een festival tegen hun vrienden vertellen: Utrecht is een leuke stad, daar moet je echt een keer naartoe!”

Centrummanagement Utrecht hoopt vooral bezoekers te trekken die nog eens terugkomen naar Utrecht en het liefst een “combinatiedag” inplannen. Kortom: een dag met alles erop en eraan. “We hopen dat bezoekers de stad zien als een plek om te winkelen, maar ook om er wat te eten, naar een museum te gaan en natuurlijk een nachtje te blijven slapen”, zegt Roose.

De reden voor het plan: het gaat niet goed met de bezoekers van Utrecht. Wie op een zatermiddag door de binnenstad loopt, kan over de hoofden lopen. Maar volgens Roose is dat vooral perceptie: “Het aantal vierkante meters winkels en horeca groeit veel sneller dan het aantal bezoekers naar de binnenstad. Daarom moet er iets gebeuren, anders vallen zaken om.”

ONDERNEMERS

Ronald van Geest tekent ervoor. Hij is eigenaar van restaurants Quignon en Toque Toque, beide te vinden aan de Oudegracht. “Als ondernemer wil je natuurlijk graag meer gasten naar je stad toe trekken. Op het moment dat hier een groot evenement plaatsvindt, ga ik daar zeker mijn graantje van meepikken.” Van Geest denkt al aan het aanbieden van speciale filmmenu’s bij het Filmfestival, net als de theatermenu’s tijdens de optredens van AndrĂ© Rieu in Maastricht.

Vooralsnog moeten de plannen nog concreet worden. Centrummanagement Utrecht is op dit moment in gesprek met verschillende evenementenbureaus. Roose verwacht dat het eerste “mega-evenement” in Utrecht volgend jaar plaatsvindt. En tot die tijd roept hij uiteraard iedereen op naar Utrecht te komen om de stad te beleven. “Het is hier prachtig. Daar moeten zoveel mogelijk mensen van genieten.”