Nieuw onderzoek toont verband wietgebruik en psychoses: ‘Regulering noodzakelijk’

Een groot onderzoek onder leiding van Londense psychiater Marta di Forti heeft aangetoond dat dagelijks gebruik van cannabis met een hoog THC-gehalte tot een grotere kans op een psychose leidt. 

Dat schrijven wetenschappers in het medisch vakblad The Lancet Psychiatry.

Naar aanleiding van eerdere onderzoeken was er al een sterk vermoeden dat dit verband bestond. Wel werd getwijfeld of psychoses het gevolg waren van wietgebruik: het is bijvoorbeeld mogelijk dat mensen met psychotische klachten meer gaan blowen als een vorm van symptoombestrijding. Dit onderzoekt beweert een causatieband te hebben ontdekt. 

Het onderzoek kende 2000 deelnemers uit tien Europese en een Braziliaanse regio. Zo uitgebreid was het verband voorheen nog niet onderzocht. Wat blijkt: van de volwassenen met psychotische klachten gebruikte 30 procent dagelijks een vorm van cannabis. Van de deelnemers zonder klachten was dit slechts 7 procent. Dit onderzoek is het eerste dat het THC-gehalte van de cannabis meeneemt in de resultaten. THC is de psychoactieve stof in wiet, die vooral in de in Amsterdam gekweekte wiet bijzonder hoog is.

Door het loeihoge gehalte THC in de in Nederland gekweekte wiet wordt volgens de Forti de kans op een psychose bij dagelijks blowen meer dan 5 keer verhoogd. De onderzoekers geven dan ook het specifieke advies om het THC-gehalte van cannabis in Amsterdamse coffeeshops streng te reguleren, om psychoses zo veel mogelijk in te dammen. 

‘Regulering noodzakelijk’
Volgens Joachim Helms, voorzitter van de Bond van Cannabisdetaillisten, bewijst de uitkomst dat regulering inderdaad noodzakelijk is. ‘Op dit moment heb je alleen illegale teelt, een branche met veel risico voor investeerders. Daarom proberen kwekers het THC gehalte in wiet zo hoog mogelijk op te pompen: zo krijg je namelijk een product dat gegarandeerd geld oplevert.

Helms benadrukt dat als de teelt legaal wordt, er meer ruimte komt voor variatie in THC-gehaltes. ‘Dan kun je bijvoorbeeld aflezen dat er 18 procent THC in een zakje wiet zit, en kun je het gebruik daar op aanpassen. Net als dat je bier en whiskey op een andere manier drinkt.’ Daarnaast meent de coffeeshopbaas dat er bij vrijheid voor variëteit meer ruimte komt voor het ophogen van het percentage CBD in wiet: een stofje dat volgens hem juist antipsychotisch zou werken. 

Aanleg
Voor Jellinek-woordvoerder Tom Bart is de uitkomst van dit onderzoek erg interessant maar niet compleet verrassend. De verslavingsdeskundige zet nog wel zijn kanttekeningen bij de aanbevelingen van de Forti. Het onderzoek neemt volgens Bart niet genoeg rekening met de grootste factor die meespeelt in het krijgen van een psychose: biologische aanleg. ‘Wiet kan wel een rol spelen, maar het is nog steeds niet duidelijk of het echt een oorzaak is, of dat er simpelweg een sterk correlatie-verband is. Ook is de rol van CBD onderbelicht in dit onderzoek. Hiervoor zullen we nog meer onderzoek nodig hebben’

De hoeveelheid THC die op dit moment doorgaans in wiet zit hoeft niet voor iedereen een probleem te zijn, omdat veel consumenten volgens Bart hun gebruik vaak automatisch aanpassen op de sterkte: ‘Ze nemen een trekje minder, of draaien joints met minder wiet erin.’ Wel raadt Jellinek mensen sterk af om dagelijks wiet te roken, en is voorstander van een manier om duidelijk weer te geven hoeveel THC er in wiet zit. Ook raadt Bart het gebruik van wiet of hasj sterk af bij mensen die zorgen hebben over hun aanleg voor psychoses.

Experiment legale wiet
De Tweede Kamer heeft eind vorig jaar gestemd vóór een experiment met legale wiet. Amsterdam is echter huiverig. Het plan van minister Grapperhaus houdt in dat er maar 20 soorten wiet mogen blijven bestaan, terwijl er nu honderden op de markt zijn. Daarnaast zouden alle coffeeshops in de stad mee moeten doen, en hun huidige illegale kweker in één keer af moeten stoten. De burgemeester is bang voor de problemen die dit gaat opleveren aan ‘de achterdeur’.