Wereldrecord ijszwemmen op naam van 17-jarige Amsterdammer

De 17-jarige Amsterdammer Sven Elfferich heeft het wereldrecord ijszwemmen gebroken.In het Oostenrijkse Altensw├Ârth zwom Elfferich in bijna 12 minuten naar het record (11.55.40). Hiermee verbeterde hij het record met dik 20 seconden in water van 3,6 graden. De Bulgaarse Petar Stoychev werd met het oude record 12.15.87 van zijn troon gestoten. 

Nederlands recordhouder
Het is niet het eerste record wat de 17-jarige op zijn naam heeft staan. Elfferich mag zich namelijk ook al Nederlands recordhouder noemen. Eind vorig jaar spraken we Elfferich vlak voor de duizend meter op de Amstel Ice Swim. Ook daar won hij met een flinke voorsprong. 

Elfferich traint elke week acht keer in het Sloterparkbad en daarnaast zwemt hij elke zaterdag in koud water. Het ijszwemmen is niet makkelijk: ‘Mensen verklaren me soms voor gek. Dan geef ik ze gelijk want het is natuurlijk ook een vrij extreme sport.’ Bij het zwemmen zijn wetsuits verboden en mogen de zwemmers alleen met een korte zwembroek, een badmuts en zwembril het water betreden. 

Het ijskoude water is een enorme energievreter en dat betekent dat ijszwemmen eigenlijk altijd een risico met zich meedraagt. Tijdens alle wedstrijden staan er daarom duikers klaar en is er een EHBO-team aanwezig.