Tot twee jaar cel gevraagd voor fraude met polsbandjes Tomorrowland

Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen zijn drie personen verschenen die worden beschuldigd van informaticafraude en bendevorming in het kader van de illegale doorverkoop van toegangspolsbandjes voor het festival Tomorrowland. Ze riskeren tot twee jaar cel.De festivalorganisator heeft zich burgerlijke partij gesteld en wil een schadevergoeding van 66.000 euro voor ruim 300 ontvreemde (reserve)polsbandjes plus personeelskosten voor het in kaart brengen van de fraude.

 De organisatie achter Tomorrowland merkte tijdens het eerste festivalweekend van de editie 2017 dat er opvallend veel bezoekers geweigerd werden vanwege een probleem met (de chip van) hun polsbandje. Sommigen vroegen expliciet naar beklaagde Mohamed A., de verantwoordelijke van de dienst voor technische problemen met polsbandjes.

 A. zou een groot aantal polsbandjes hebben ontvreemd die bedoeld waren om bandjes met een defecte chip te vervangen of voor bezoekers die wel een ticket hadden, maar hun polsbandje thuis vergeten of niet ontvangen hadden. Ook in 2016 bleek die fraude al eens te hebben plaatsgevonden.

 Medebeklaagden Mohamed Y. en Kim A. verkochten de polsbandjes door, maar waren zich naar eigen niet bewust van de illegaliteit daarvan. Een verklaring die het openbaar ministerie in twijfel trekt, omdat Tomorrowland steeds maanden vooraf uitverkocht is en je eerst een ticket moet hebben gekocht voor je het bijhorende polsbandje krijgt. De advocaten van de medebeklaagden ontkennen dat er sprake is van bendevorming en betrokkenheid bij de informaticafraude.

 Beklaagde Mohamed A. ging tijdens het onderzoek wel grotendeels over tot bekentenissen en hoopt op een werkstraf omdat hij sindsdien zijn leven beterde en intussen zelfs voor een bank werkt. De verdediging vindt verder dat er geen sprake kan zijn van misgelopen inkomsten omdat het ging om polsbandjes die anders niet zouden zijn gebruikt en de weinige binnengeraakte bezoekers zelfs allicht nog voor eten en drinken hebben betaald.