Tientallen extra AED’s langs kust te vinden

Langs de gehele Hollandse kust worden donderdag de eerste AED’s geplaatst. In totaal komen er 64 defibrillatoren over 130 kilometer kust, van Hoek van Holland tot aan Den Helder. De draagbare apparaten moeten de hulpverlening aan de kust verbeteren.

Verschillende reddingsbrigades langs de kust hebben al zo’n apparaat, maar de brigades hebben meestal beperkte openingstijden. De nieuwe AED’s komen onder meer in strandpaviljoens te hangen. 

Een AED herstelt het hartritme bij een hartstilstand met een elektrische schok. Bij een hartstilstand is de overlevingskans het grootst als binnen zes minuten wordt begonnen met reanimeren en er een AED wordt aangesloten. 

Het initiatief komt van Martijn van Dijk, die sinds 2015 het Hoek tot Helder-kitesurf evenement organiseert om geld op te halen voor de AED’s.