Henschotermeer stopt definitief met gezichtsherkenning: per 1 juli betalen met QR-code

Recreatieplas het Henschotermeer gaat definitief geen gezichtsherkenning gebruiken bij de toegangspoortjes. In plaats daarvan komt er een kaartjessysteem met QR-codes. Vanaf 1 juli moeten bezoekers van het Henschotermeer entree gaan betalen.

Volgens de eigenaar voldeed het systeem met gezichtsherkenning niet aan de eisen en is daarom gekozen voor een nieuw systeem. Bezoekers kunnen een dagkaart of een seizoenabonnement kiezen als ze de plas willen bezoeken. 

Een dagkaartje gaat 2,95 euro kosten. Ook biedt het Henschotermeer een abonnement van 20 euro per persoon aan. Dat abonnement gaat op 1 juli in en bezoekers kunnen dan tot 30 september dit jaar onbeperkt naar de recreatieplas. 

SNELLER EN MINDER FRAUDEGEVOELIG

Het Henschotermeer kwam vorig jaar in handen van een exploitant. Die kondigde aan dat er in de toekomst betaald zou moeten worden voor de recreatieplas. Het was de bedoeling dat er poortjes zouden komen en een systeem dat werkt met gezichtsherkenning. 

Volgens de beheerder zou gezichtsherkenning sneller werken dan gewone kaartverkoop en minder fraudegevoelig zijn, omdat mensen dan niet halverwege de dag hun kaartje aan iemand anders kunnen geven. 

KRITIEK

Maar er kwam flink wat kritiek op de plannen. Omwonenden vonden het onterecht dat ze entree moesten betalen. Ook maakten ze zich zorgen over hun privacy. Een petitie tegen het gezichtsherkenningssysteem werd duizenden keren ondertekend. Ook politieke partijen spraken hun twijfels uit over de privacy van bezoekers. 

Naast dat er kritiek was, bleek het systeem ook niet goed te werken door een probleem met de software. Vorig jaar april hadden de poortjes met gezichtsherkenning eigenlijk al operationeel moeten zijn, maar de plas bleef het hele seizoen vrij toegankelijk. Uiteindelijk is de exploitant op zoek gegaan naar een alternatief systeem.