Berovingen met pepperspray bij Martin Garrix-concert, 130 mensen onwel

De politie is een onderzoek gestart nadat circa 130 mensen in de nacht van vrijdag op zaterdag bij het Amsterdam Dance Event (ADE) in de RAI zijn bespoten met pepperspray en zo onwel raakten. Daarbij zijn sommige personen beroofd.

De slachtoffers zijn behandeld door de EHBO. Er is niemand ernstig gewond geraakt. De incidenten vonden plaats bij een concert van dj Martin Garrix.

“Ik stond te genieten van het concert, ik ben fan van zijn shows”, vertelt een bezoeker aan de Amsterdamse nieuwszender AT5. “Toen zag ik op een gegeven moment mensen weglopen en kreeg ik zelf en scherp gevoel in mijn keel en ogen.”

Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen daadwerkelijk beroofd zijn. De politie roept slachtoffers op om contact op te nemen met de politie en aangifte te doen.

Vorig jaar soortgelijke incidenten

Ook vorig jaar werd bij een optreden van Martin Garrix tijdens ADE met pepperspray gespoten. Ook bij andere ADE-feesten werden bezoekers onwel door pepperspray. De politie vermoedde toen ook al dat de spray door zakkenrollers werd gebruikt.

“Dit is natuurlijk heel erg vervelend”, reageert een woordvoerder van ADE. “We kunnen niet veel meer doen om dit soort incidenten te voorkomen. We fouilleren iedereen uitgebreid bij de ingang. Alle tassen en jassen worden gecheckt.”

Volgens een bezoeker was het dit jaar, net als toen, aan de rechterkant van de zaal. ‘Ik snap niet hoe dit nu weer heeft kunnen gebeuren. Je wordt echt goed gefouilleerd.”